Astronauten, biefstukken en aapjes

Wat kunnen astronauten, biefstukken en aapjes ons leren als het om fysieke (in)activiteit gaat? Dat is wat de woonkamer assistenten van ZINN zich ook afvroegen.

Tijdens een inspirerend verhaal, met als rode draad ‘bewegen in de zorg’, werd het de toehoorders snel duidelijk: te lang en te veel zitten is schadelijk voor de spieren én het brein, en dat verlies gaat snel. Onderzoek laat zien dat ouderen in verpleeghuizen (te) veel en (te) lang zitten. Een actievere manier van zorg aanbieden en zorg ontvangen zou uitkomst kunnen bieden, maar wat is dan een manier om dat te doen? Door met een wetenschappelijke ‘beweegbril’ te kijken naar de omgeving kunnen we leren hoe activiteit deel uitmaakt in de dagelijkse zorg. Onder andere aan de hand van een spraakmakend beweegexperiment met astronauten en aapjes maakt Willem Bossers duidelijker hoe belangrijk bewegen is en hoe bewegen effectief in de praktijk kan worden gebracht.